De Edix Union paddle is er!

Ja eindelijk is het zover!!!

Na maanden van testen en bijschaven is hier de nieuwe EDIX Union paddle!

 Een luxe suède lichtgewicht rijpad die een mix is tussen een zadel en een barebackpad. Het geeft het closecontact gevoel van een barebackpad voor de optimale communicatie en zo'n goede drukverdeling als van een zadel.

Het geeft perfecte 3-dimensionale bewegingsvrijheid voor je trouwe viervoeter omdat het geen kopijzer of harde delen bevat en heeft ruime schoftvrijheid.

Een smalle zachte vlakke zit die helpt bij een goed uitgelijnde houding met een neutraal bekken en beenligging en dus ontlasting van jullie beider ruggen.

Singelstoten via een ring te plaatsen in de gewenste hoek met de singel naar de vorm van de buik van je paard.

De kniewrongen zijn verplaatsbaar met stevig klittenband en die krijg je maar liefst in maat M en L erbij, zodat je voor jezelf de optimale ligging en stabiliteit kan creëren wat past bij je eigen anatomie en de anatomie van je paard .

Er kunnen ook beugels aan (gesloten beugelriemophanging), heeft verplaatsbare kussens en met de speciale EDIX pad met inlagen eronder heb je een mooi drukverdelend geheel.

De Edix Union is verkrijgbaar in de kleuren zwart, bruin en cognac in de maten S, M en L.

 De Union is maar €699,-

Het suède en de zitting zijn supercomfortabel en stabiel en ziet er prachtig uit !

 Met de kleurrijke pads en bijpassende bitloze hoofdstellen van EDIX maak je jullie eigen stijl .

 Bijpassende beugelriemen, beugels en singel uiteraard ook verkrijgbaar van EDIX.

 EDIX Oakwood premium suède protector en suede cleaner zijn de verzorgingsmiddelen die je het beste kunt gebruiken.

www.flexibelezadels.eu heeft alle maten en we werken door bijna heel Nederland om de beste combinatie van paddle, dek en singel voor je te vinden!

Verschillen in flexibele zadels deel 3

Balanspunt
Het balanspunt van een zadel hoort in het midden te zitten. Dit geeft de ruiter een mooie houding en zorgt dat de ruiter niet naar voren valt of in een stoelzit komt. Maar sommige zadels zetten je wat dichter achter de schoft van het paard dan andere en sommige zadels zetten je weer meer in het midden van de rug. Ik heb ook flexibele zadels gezien die het zwaartepunt verder naar achter plaatsen, waarbij het midden soms niet meer het diepste punt is. Kijk eens naar de afbeeldingen: wat valt je op aan de positie in het zadel en op de rug?

Het ligt heel erg aan de bouw en opleidingsniveau van het paard welk zadel ervaren wordt als het fijnst. Één van de zadels waarmee ik werk, zet het zwaartepunt verder naar voren waardoor je als ruiter makkelijk uitgelijnd komt te zitten op de plek waar je normaal zonder zadel ook zou rijden (afb. onder). Dat geeft voor mij het beste close-contact gevoel en het meeste gevoel van ‘in de beweging zitten’ in plaats van erachter. Maar ik heb ook ruiters gezien die dit gevoel totaal niet hebben. Dus op dit vlak is er bij ruiter én paard een groot verschil te ervaren.

Veel meer verschillen
En er zijn natuurlijk nog veel meer verschillen te noemen, zoals breedte van de zit en twist van het zadel, cantlehoogte, vorm van de zit, singelophanging, stijgbeugelophanging, etc, etc. Allemaal punten die een zadel hét zadel maken of juist niet. Het is in ieder geval duidelijk dat boomloos niet allemaal hetzelfde is en dat er wel degelijk een scala aan keuze is voor paard en ruiter.

Nieuwsgierig geworden naar flexibele zadels? Stuur me een mail voor meer info!

Verschillen in flexibele zadels deel 2

Verschillen tussen flexibele zadels deel 2:

Stevigheid flexibele boom
Er zijn gradaties in de flexibiliteit van flexibele bomen. Sommige zadels claimen ‘semi boomloos’ te zijn maar er is dan alleen met heel veel kracht beweging in te krijgen. Dat is niet wat ik bedoel met flexibel… Ook thermoplastische bomen worden soms als ‘flexibel’ gezien, maar met flexibel bedoel ik echt dat het paard zonder ongemak het zadel in beweging kan zetten vanaf het eerste moment. Je ziet het verschil vaak al, als het zadel op een lopend paard ligt. Een zadel met flexibele boom gaat mee in een links-rechts- voor-achter-op-neer beweging en vaak zie ik vaste boomzadels alleen een op en neer beweging maken. Ik heb dit een keer heel mooi gezien toen een aantal paarden een heuveltje afliepen. Van boven kon je prachtig zien hoe de zadels meebewogen. De boomzadels gingen op en neer en het Prince zadel volgde de bewegingen van de paardenrug.

Er zijn flexibele zadels met een wat dikkere stevige lederboom en zadels met een dunnere meer flexibele lederboom. Ook heb je nog barebackpads met panelen, die bijna richting een zadel gaan. De drukverdeling is daarbij vaak wat minder gelijk verdeeld (meer rond het midden), maar er zijn geen drukplekken onder de zitbotten te zien in drukmetingen en er is wel druk over de gehele panelen te zien. Dat maakt het toch ook geschikt voor regelmatiger gebruik. Er zijn paarden die simpelweg het beste onder deze ‘zadels’ lopen.
 

Verschillen in flexibele zadels deel 1

Laatst had ik het erover dat ik het zo bijzonder vind dat iedere combinatie zulke specifieke voorkeuren heeft met betrekking tot flexibele zadels. Waar kan dat verschil ‘m nou in zitten?

Vandaag deel ik twee punten van verschil:

Kussens/panelen
Voor het paard kan het een groot verschil maken hoe de panelen gevormd zijn, van welk materiaal ze zijn en hoe hard ze zijn. Sowieso werk ik graag met flexibele zadels die panelen hebben. Maar die panelen kunnen aardig verschillen in hardheid en vorm. Het materiaal in de panelen is vaak schuim, latex of (nep)wol. Er zijn ook panelen met combinaties van materialen (schuim, mesh, vilt, latex). Panelen van schuim of latex verschillen in hardheid: er zijn stevige en zachte panelen. Stevige panelen geven voor sommige paarden en ruiters een directer contact. Er zijn paarden die beter gaan dragen met stevigere kussens. Maar er zijn ook paarden die het juist niet fijn vinden en meer ontspannen reageren op zachtere kussens. Wol kussens zijn vaak zacht en geven meer vering. Ze vergen wat meer onderhoud om te zorgen dat er geen bobbels in ontstaan maar voelen voor het paard vaak ‘lichter’ naar mijn ervaring.

Kopijzer
Een kopijzer geeft stevigheid aan het zadel. Sommige zadels met lederboom of zachte boom hebben een kopijzer. Er zijn paarden die hier goed op reageren, maar ook paarden die duidelijk laten merken dat ze het niet zo fijn vinden. Vooral ruiters die veel stabiliteit zoeken, geven vaker aan dat ze deze zadels fijn vinden.

Jouw perfecte zadel

Er zijn tegenwoordig veel typen boomloze en semi-boomloze zadels op de markt en elk zadel heeft zo z’n eigen kenmerken. Sommige ruiters denken: boomloos past altijd. En ruiters durven boomloze zadels dan ook wel op de gok te kopen. Vaak gaat dat (even) goed, maar soms ook niet. Er is veel om rekening mee te houden voor een fijn zadel voor ruiter en paard.

Waar kijk ik dan naar? Natuurlijk kijk ik naar het belastbare vlak op de rug van het paard en wat voor zadel daarbij past, maar ik ben vooral geïnteresseerd in de manier waarop paard en ruiter met een passend flexibel zadel bewegen!

♞ vanuit mijn achtergrond als Centered riding level 2 instructrice kijk ik naar het gemak waarmee de ruiter in balans kan zitten in alle gangen. Kan de ruiter stabiel zitten en goed meegaan in de bewegingen van het paard? Veren de gewrichten of stagneert de beweging ergens?
♞ vanuit mijn therapeutische achtergrond met paarden kijk ik naar het gemak waarmee het paard beweegt onder het zadel. Loopt het paard ontspannen? Komt de rug van het paard omhoog of drukt het paard ergens de rug weg? Treedt het paard gemakkelijk onder en gebruikt het de achterhand actief? Zijn er kleinere signalen te zien van ontspanning of juist spanning ?

Iedere combinatie heeft specifieke voorkeuren en het is iedere keer weer interessant om te zien wanneer zowel paard als ruiter hun comfort gevonden hebben na het testen van een aantal zadels 🤩. Alles lijkt veel meer vanzelf goed te gaan!

2 Februari 2022

Het onderstaande artikel is geschreven door April Battles en deze heb ik vertaald naar het Nederlands. Het is belangrijk compensatiepatronen te herkennen bij paarden en deze te verhelpen met manuele therapieën, lees hieronder waarom! Holistichorseworks niveau 1, equine musculoskeletal unwinding is een bijzondere therapie die door eigenaren zelf te leren is om dit soort problemen te herkennen en te verhelpen zodat het paard veel langer gezond blijft! Daarnaast adviseer ik om zadels met een flexibele boom te gebruiken want er zijn maar zeer weinig paarden die zo gevormd zijn als de harde bomen van vaste boomzadels...

Waarom traditionele zadels niet passen

Ik nodig je uit om naar je paard te gaan, hem op een vlakke bodem te zetten en 1-3 meter achter hem te gaan staan op een stoel of emmer en te kijken hoe 1 kant van de achterhand hoger is. Zie je ook dat de ene kant van de rug, waar je normaal zit, lager is of een andere vorm heeft dan de andere kant van de rug? En nu de schouders: is er 1 groter? Zie nu dat de schoft een beetje in een bocht loopt en niet direct onder de manen ligt. Kijk ook naar de 4 hoeven vanaf de achterkant; zijn ze ongelijk? We zullen nu de redenen hiervan delen.

Tijdens de afgelopen 20 jaar van paarden behandelen met bodywork, heb ik gemerkt dat 99% van bijna alles wat ik heb gezien aan paardenproblemen, start met de eerste rib onder het schouderblad die uit balans getrokken is. De eerste rib en schouder zijn verbonden met de wervels C7 (laatste halswervel) en T1 (eerste borstwervel), waar de nek (halswervels) en de rug (thoracaalwervels) zich verbinden. Alle zenuwen die het hoofd, voorbeen en schouder innerveren, lopen door deze zone en elke blokkade hier heeft invloed op de bloedtoevoer naar de spieren en dat kan leiden tot overmatige spierspanning (strakheid). Deze zorgt weer voor overbelasting van de pezen en dit kan resulteren in scheurtjes in de pezen van het onderbeen.

Als je eens kijkt naar de biomechanica van het paard, en de effecten van onbalans, is het niet heel anders dan een auto met 4 punten. Als een klein onderdeel van het chassis uit balans is, zal de hele auto niet goed functioneren en dit heeft een groot effect op de slijtage en uitlijning van de wielen. De auto zal waarschijnlijk niet soepel rijden en de toegenomen trillingen zullen uiteindelijk de onderdelen en de binnenkant losrammelen. De bewegende onderdelen zullen uitgeput raken, net als de gewrichten van het paard als ze niet goed gebruikt worden. Het is de compensatie van het paard, veroorzaakt door een disbalans van de 1e rib, die zorgt voor ongelijke hoeven. Aan de ene kant van de voorbenen is een lage en aan de andere kant een hoge een hiel. Hoefsmeden en bekappers bestrijden de symptomen hiervan. Wanneer een paard de hele dag moet staan op één lage hiel en één hoge hiel, verschuift de hele balans boven de hoef; Stel je voor dat je de hele dag op één platte schoen en één met hoge hak zou moeten staan op je werk. Deze onbalans zal ook de beweging van het paard belemmeren. Problemen met de rechtergalop bijvoorbeeld, of slechts één teugel willen aannemen en zwaar op de voorhand lopen. De meeste trainers en ruiters leren deze problemen te verhelpen door herhaalde training van de zogeheten zwakke spieren. Echter, als we steeds meer vragen van hetzelfde, resulteert dat in een gespannen psoas spier. Deze probeert de zware voorhand te ontlasten.


Deze compensaties beïnvloeden uiteindelijk de knieën en sprongen en later creeërt dit verkalking aan de zijkanten van de voorhoeven. De kant die meer draagt zal correct worden neergezet en belast, lagere hielen hebben en een bredere hoef, terwijl de kant waarvan de 1e rib uit balans is, niet correct wordt neergezet en belast en hierdoor zal deze hoef smaller zijn en een hogere hiel hebben. Ze noemen deze hoef vaak onterecht een bokhoef (het is niet hetzelfde als een paard die geboren is met een bokhoef). De compensatie van het paard creëert ook in de achterhoeven een mediale en laterale disbalans. Wanneer een paard op 4 hoeven staat die ongelijk zijn qua vorm, grootte en hoogte, kan het lichaam daarboven zijn oorspronkelijke structuur niet behouden. Het domino effect gaat verder: ongebalanceerde hoeven betekenen ook ongebalanceerde organen en meridianen. Een 1e rib die uit balans is geraakt, ontstaat wanneer een paard in de winter door modder rent, of wanneer een achtervoet een ijzer aan de voorhoef eruit trekt. Dit brengt altijd de schoft, 1ste rib en schouder uit balans. Ook paarden die zwaar leunen op harde hekken om te grazen aan de andere kant van het hek, brengen aan beide kanten de 1e rib uit balans. Dit zorgt ervoor dat beide schouders niet vrij kunnen bewegen en de psoas moet extra hard werken om de voorhand te ontzien. Dit kan ook leiden tot kissing spines symptomen.

Wij raden aan om Equine musculoskeletal unwinding therapie te gebruiken (ook thuis te leren) om het paard terug in balans te brengen en hem soepel te houden met regelmatige yoga stretches. Dit kan 10 jaar toevoegen aan het leven van je paard als rijpaard.
www.holistichorseworks.com ◀️

November 2018

Fascia en het Basis BioRegulatieSysteem (BBRS)

De functie van fascia wordt steeds meer besproken, onderzocht en gewaardeerd en het is niet alleen belangrijk voor het ontspannen en aanspannen van spieren. Het doet veel meer. In de natuurgeneeskunde is het belang van bindweefsel (fascia is een soort bindweefsel) al heel lang erkend. Het is volgens Pischinger (1899 - 1982) het enige weefsel in het (menselijk) organisme dat als een uitgestrekt orgaan overal aanwezig is en contact maakt met alle cellen. Het is in feite het grootste orgaan in het lichaam en van belang voor het functioneren van het gehele lichaam en het functioneren van het lichaam als een geheel. Pischinger noemde dit systeem of orgaan het BBRS (Basis Bio RegulatieSysteem) . Het is van groot belang dit systeem gezond te houden.

Er zijn verschillende zaken die een ongezond effect hebben op het functioneren van het BBRS, zoals onder andere:

Vervuiling door gifstoffen en slechte voeding: Het transport van voeding- en afvalstoffen verloopt via dit systeem. In het bindweefsel kunnen afvalstoffen opgeslagen worden en hiermee wordt de functie van het regelsysteem verstoord

Verhard littekenweefsel door trauma, een chip of operatie kan de werking van het BBRS verstoren

 Spanning en stress kan weefsel verharden en de doorstroming van systemen (o.a. zenuwstelsel, lymfe) bemoeilijken

 Slechte doorbloeding. Gebrek aan beweging geeft een minder goede doorbloeding en lymfedoorstroming waardoor oedemen kunnen ontstaan die andere systemen kunnen hinderen

Het lichaam is één geheel en alles staat met elkaar in verbinding. Daarom kan een holistische benadering zo´n mooi verschil maken voor een dier. Door zowel te zorgen voor een goede doorbloeding, minder stress, goede voeding en ontgifting als voor het ´releasen´ van strakke fascia, verbeter je de gehele gezondheid van het dier.

Natuurlijke wending werkt met natuurgeneeskunde en bodywork (waaronder fascia releases). Daarbij zijn onder andere belangrijk: ontgifting, het verbeteren van de mentale & emotionele gezondheid, het ondersteunen van organen, het verbeteren van de doorbloeding en het verhelpen van blokkades. De behandeling is voor ieder dier uniek.

Logo

©Auteursrecht. Alle rechten voorbehouden.

Telefoon: +31650487657

Mail: info@healthyhorseback.com

Werkgebied: Twello, Deventer, Apeldoorn, Hengelo, Enschede, Haaksbergen, Oldenzaal, Zwolle, Wapenveld, Epe, Vaassen

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.